Óvodavezetők online szakmai műhelye a Mód-Szer-Tár-ban – „A vezetés szenvedély, hogy valami mást, valami újat alkoss másokkal.”

Online előadás

A műhelyfoglalkozásokkal célunk, hogy az óvodavezetőket érintő kihívások mentén az „egy cipőben járók” közös együttlétével és együtt gondolkodásával a résztvevők számára kézzelfogható eredményeket is generáljunk.

Napjainkban egyre több nehézséggel szembesülnek az óvodavezetők, ezért szakmai műhelyünk legfontosabb feladata, hogy lépést tartsunk a mindennapi és várható kihívásokkal.

Tudjuk, hogy számos kérdésre több jó válasz is létezik mely egyrészt pozitívum, másrészt a folyamatos változások és az egyre fokozódó pedagógushiány miatt talán sosem volt még ilyen kedvezőtlen az óvodák helyzete, melyben gyakran nehéz az ok-okozati összefüggések feltárása, nyomon követése, levezetése. Ehhez, és a sok tekintetben gyorsan változó helyzetekhez – különösen a kezdő óvodavezetőknek – olykor nagy próbatételt jelent egyrészt alkalmazkodni, másrészt a nap mint nap adódó problémákat megoldani.

Műhely eszköztárunk egy előzetes online felmérésre alapozottan több helyzetre kíván megoldásokat javasolni. 

A foglalkozások palettáját/tematikáját – a nevelési év során 6 alkalomra – úgy alakítottuk ki, hogy a kérdőíves felmérés eredményeinek tükrében a felmerülő nehézségekre megoldásokat kínáljunk.

Tervezett online műhelyfoglalkozások szerdai napokon 8:00-11:00 óráig

Időpont Tervezett téma Tartalom
Január 18. Az óvoda működését szabályozó pedagógiai és tanügyi alapdokumentumok – „Az lehet sikeres, aki tesz is valamit, mialatt a sikerre vár.” PP, csoportnapló, fejlődési napló, egyéni fejlesztési terv

PP beválás vizsgálat

Február 8. A pedagógiai munka ellenőrzése, értékelése – „Új szelek fújnak!” Belső és külső értékelések: TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS,

önértékelés, vezetői értékelés, külső szakmai ellenőrzés 

Március 8. Az óvoda belső, külső kapcsolatrendszere – „Egyedül nem megy!”  Partnerek, információ áramlás, szakmai csoportok, tudásmegosztás

Az óvoda és a család együttműködése

Április 12 Mérés, értékelés az óvodában – Mit kezdjünk a mérési eredményekkel? – „Mi lehet jobb annál, mint szeretni, amit csinálunk, és tudni, hogy annak értéke is van?” Ki? Mit? Mivel? Hogyan? Mikor? Miért?

A DIFER adta lehetőség

Május 10. Gazdasági folyamatok – az óvodavezető számára hasznos, szükséges információk – „A szótár az egyetlen hely, ahol az eredmény megelőzi a munkát.” Költségvetés tervezése

A személyi anyag tartalma és formai megfelelősége

Június 7. A munkáltatói jogkörből adódó egyéb feladatok, szabályzatok, kötelező nyilvántartások – „A siker (…) nem végcél, hanem folyamat, az a pálya, amelyen haladunk.” SZMSZ, Házirend, Továbbképzési program, Beiskolázási terv, iratkezelés, panaszkezelés, adatvédelem

MÁK-ellenőrzés

A foglalkozásokon lehetőséget biztosítunk a résztvevők közötti tapasztalatcserére, kérdéseik felvetésére és megválaszolására is.

Amit ígérünk:

Képzéseink segítenek abban, hogy a vezetők tisztában legyenek az óvodákkal szembeni szakmai elvárásokkal, a közeli és távolabbi kihívásokkal.

A részvételről igazolást állítunk ki 23 órára (a 6 alkalom összesen), mely beszámítható a hétévenkénti továbbképzés teljesítésébe. (A pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló 277/1997. (XII. 22.) sz. Kormányrendelet 5.§ (3)d) szerint.)

Amit nem ígérünk:

Az időkorlát miatt sajnos egy-egy téma mélységeiben történő kibontására kevésbé lesz lehetőség.

A műhelyfoglalkozások résztvevői számára az egyes témákhoz/területekhez kapcsolódó szakmai tartalmakat (prezentációk, sablonok, minta dokumentumok stb.) a foglalkozásokat követően elektronikusan küldjük meg.

Akiknek ajánljuk: Gyakorlott és kezdő óvodavezetőknek, óvodavezető helyetteseknek, tagóvoda/telephely vezetőknek, szakmai munkaközösségek vezetőinek.

Első óvodavezetőknek szóló továbbképzésünket 2009-ben tartottuk. és azóta folyamatosan azon dolgozunk, hogy a képzéseinken résztvevők számára a lehető legjobb minőségű, leghatékonyabb továbbképzési programokat és segédanyagokat biztosítsuk.

Szakértő kollégáink napról napra frissen tartják tudásukat egyrészt a jogszabályi és szakmai elvárások folyamatos követésével, valamint újabb és újabb jó gyakorlatok felkutatásával és elsajátításával.

Tervezett előadók: Lendvai Lászlóné Ani intézményfejlesztő, Vasas Dezsőné Ildikó szaktanácsadó-mentor. Paffériné Kovácshegyi Nóra közgazdász, valamint a MÁK képviselője (szervezés alatt)

Szakmai vezető: Vasas Dezsőné Ildikó szaktanácsadó-mentor

Ára:

 • A 6 foglalkozáson való részvétel esetén 36.000 Ft + Áfa, bruttó 45.720 Ft/fő
 • Egy-egy foglalkozáson való részvétel esetén 7.000 Ft +Áfa, bruttó 8.890 Ft/fő.
  Az ár tartalmazza az online részvétel lehetőségét, valamint a foglalkozásokhoz kapcsolódó szakmai anyagokat, melyeket az egyes foglalkozásokat követően elektronikus formában tudunk eljuttatni.

Helyszín:

Szeretjük a személyes találkozás erejét és hangulatát, azonban az utóbbi évek váratlan helyzetei miatt ma már azt is tudjuk, hogyan teremtsük meg ezeket a kedvező feltételeket virtuálisan is!

A földrajzi távolság nem számít, mert a résztvevők – Gmail címük birtokában – otthonukból és kényelmesen tudnak online kapcsolódni a Google Meet alkalmazással, melynek használata egyszerű és biztonságos. Csak az e-mailben kapott linkre kell kattintani majd a Belépés, vagy a Csatlakozás gombot kiválasztani.

(Más (pl. freemail) e-mail címmel is lehetséges a beszélgetéshez való csatlakozás, amennyiben a Google Meet alkalmazás telepítve van az eszközre.)

  Óvodavezetők online szakmai műhelye - Jelentkezési lap (63,5 KiB, 26 hits)

A szakmai ajánlat margójára:

 1. A műhelyfoglalkozásaink mindegyikén résztvevő kollégák jelentős kedvezményt kapnak az alábbi témákat részleteiben is feldolgozó továbbképzéseinkre:
 • Teljesítményértékelés – Értékelési szabályzat;
 • Dokumentumok felülvizsgálata, módosítása, PP beválásvizsgálata;
 • Új szemlélet a család-óvoda kapcsolatában
 • Intézményi önértékelés;
 • Mentálhigiénés szakmai nap;
 • IKT kompetenciafejlesztés – Fotó montázs, videó készítés
 1. Felhívjuk a figyelmet a honlapunkról díjmentesen letölthető legfrissebb segédanyagainkra, melyek az óvodák bérköltségeit érintő 2023. január 1-től érvényes jogszabályváltozásokat, valamint az aktuális illetménytáblákat tartalmazzák