Óvodapedagógusok és családok támogatása segítő szakemberek bevonásával – Óvodán kívüli óvodai nevelés megszervezése a koronavírus-járvány idején II.

Megrendelhető

Az óvodai és családi nevelés iránti felelősségvállalás újabb láncszeme a Hasznos praktikák a Mód-Szer-Tár-ból sorozatunk 4., legújabb kiadványa, mely segítő szakemberek bevonásával a Home Office üzemmódban dolgozó óvodapedagógusokat és a szolgáltatásaikat igénybe vevő családokat kívánja hathatósan támogatni.

Jelenleg számos óvoda és család váratlan kihívásokkal néz szembe, köztük a kapcsolattartás kialakításának és fenntartásának nehézségeivel, az együttnevelés szervezési, tartalmi, módszertani lehetőségével és korlátaival, és gyakran még számos más, például mentális, vagy a családokon belüli generációs problémákkal.

A Mód-Szer-Tár a Home Office üzemmód első bizonytalan lépéseinek időszakában az Óvodai nevelés országos alapprogramjával koherens „Adaptálható Általános tájékoztató” kiadvánnyal sietett az óvodapedagógusok segítségére. A gyors szakmai segítség díjmentesen került megosztásra az óvodákkal és elsősorban rajtuk keresztül az óvodahasználó szülőkkel, valamint a határon túli magyar óvodákkal. A több száz pozitív visszajelzés szerint a szakmai támogatás hiányt pótló segítségnek bizonyult, és arra inspirált bennünket, hogy a megsegítés következő láncszemeként újabb praktikákkal segítsük meg az intézményen kívüli óvodai, és a családi nevelést.

Ezúttal szakpszichológust, IKT-szaktanácsadót, a szociális területen biztonsággal mozgó szociális munkást és segítőt, az óvodapedagógiában sok éves tapasztalattal rendelkező mentálhigiénés szakembert, és a karanténok lakóinak hasznos tanácsokat adó generációs szakértőt kértünk fel arra, hogy szakterületük szemüvegén át segítő szándékú „kommentjeikkel” egészítsék ki az eredeti tartalmakat.

A kiadványt intézményi gyakorlatok bemutatásával és összesen 12 melléklettel egészítettük ki, köztük az óvodapedagógusok munkáját és a családi nevelést segítő sablonokkal, hasznos tartalmak linkjeivel, és három olyan videó előadással, melyek „békeidőben” is hatékonyan támogatják az óvodai és a családi nevelést.

Kiemelés a dokumentum tartalmaiból: 

Részletek Bereczki Enikő generációs szakértő: Családok a karanténban – lehetőségek és korlátok c. videó- előadásából:

“… nagyon nagy stressz a szülőnek, hogy ő nem tud ott együtt, végig ülni. Ilyenkor az is sokat segíthet, ha megtanítjuk…”

“… azt tudom, hogy ez nem egyszerű, és nagyon nagy teher van főleg az Y és X generációs szülőkön. Ők egy szendvics generáció, akiknek saját szüleikről is gondoskodniuk kell, saját gyermekeikről, és még otthon a munkájukat is el kell látni, sokszor olyan körülmények között, amikor nehezített pályán vannak. Hiszen sokaktól lehet hallani, hogy leépítések vannak a munkahelyen, változások vannak, elképzelhető, hogy az egyik szülő elveszti a munkáját, sőt vannak olyan gyermekek, akik egyszülős háztartásokban nőnek fel és ott még nehezebb…az is elképzelhető, hogy a szülőnek bizonyos napokon el kell mennie dolgozni és ilyenkor a nagy testvér kénytelen vigyázni az óvodás gyermekre. Éppen emiatt nagyon fontos egyeztetni az óvodapedagógusokkal is azt, hogy milyen elvárásoknak tud eleget tenni, vagy minek nem tudunk eleget tenni. … Fontos, hogy rugalmasak legyünk a gyermek tekintetében is, és minél kevesebb elvárást fogalmazzunk meg…, “

“…főleg nagycsoportosoknál a szülő úgy érzi…”

“…Legnagyobb szükséglet a szeretet, ez egy bombabiztos kapaszkodó a gyermek számára! … hogyha szeretettel fordulunk oda hozzá… azt nem tudjuk titkolni és nem is érdemes, hogy ez nehéz időszak a felnőttek számára is…”

A felkért szakértők örömmel vállalták, hogy előadással vagy „kommentjeikkel” egészítsék ki az eredeti szakmai anyagot.

Bereczki Enikő generációs szakértő
Jávorné Dr. Kolozsváry Judit szakpszichológus
Nagy Ildikó Mária vezető szaktanácsadó, óvodavezető
Mészárosné Kleineisel Éva mentálhigiénés szakember
Gyárfás Adél szociális segítő és Vajda Zsolt szociális munkás

Akiknek ajánljuk: Óvodapedagógusoknak, az óvodák szolgáltatásait igénybe vevő szülőknek és nagyszülőknek.

Szakmai vezető: Lendvai Lászlóné Ani intézményfejlesztő

Megrendelőink az alábbi tartalmat kapják meg PDF formátumban, 64 oldal terjedelemben, A/4-es méretben:

  • Óvodapedagógusok és családok támogatása segítő szakemberek bevonásával – Óvodán kívüli óvodai nevelés megszervezése a koronavírus-járvány idején II. – Hasznos praktikák a Mód-Szer-Tár-ból 4.
  • A kiadvány 12 mellékletet tartalmaz:
    • 9 db szöveges, letölthető, saját gépen szerkeszthető
    • 3 db videó, megtekinthető, letölthető

A mellékletek a szövegben lévő linkekre kattintva érhetők el.

Ára:

Megrendelők Óvodai csoportszáma Bruttó
Magánszemély    4.000
Óvoda 1-3   5.080
4-10 10.160
11-20 20.320
20+ 30.480

A kiadvány “margójára”: Sokan és sokféleképpen latolgatják, vajon mi várható a koronavírus járványt követő hónapokban, években. Erre a kérdésre sajnos megnyugtató választ mi sem tudunk, azonban reméljük, hogy a szokatlan és olykor nagyon nehéz karantén életmód során – több más mellett – a Mód-Szer-Tár segítő, és sok tekintetben időtálló tartalmai is hasznosnak bizonyulnak, melyeket e rendkívüli időszakban, és majd a „békeidőben” is szükség esetén újra elő tudnak venni pedagógusok, szülők és gyermekek egyaránt.

  Óvodapedagógusok és családok támogatása segítő szakemberek bevonásával – Megrendelő lap (46,5 KiB)