„Maradj talpon! – MENTÁLNAP az óvodavezetők és munkatársaik lelki egészségének védelmében

Képzés

Milyen technikákkal előzheti meg az intézményvezető saját és munkatársainak lelki sérüléseit? Erre, és hasonló kérdésekre is választ ad a Mód-Szer-Tár mentálhigiénés szakembere Kissné Dr. Korbuly Katalin, és azoknak a munkalapoknak az ,,üzenetei”, amelyeket a résztvevők a helyszínen alkalmaznak.

Az óvodák vezetőit napjainkban igen sok olyan hatás érheti, amelyek között előfordulhatnak negatív tendenciájúak is. Az óvodával szembeni társadalmi igényeket és elvárásokat közvetlen módon az intézményfenntartók, az óvodahasználó szülők és a mindennapi szakmai kihívások ,,diktálják” melyek olykor lelki megpróbáltatásoknak tehetik ki a vezetőket, valamint a munkatársakat is. Ugyanakkor köztudott, hogy csak az a pedagógus nevelheti egészséges lelkületűvé a gyereket, aki maga is kiegyensúlyozott, harmonikus személyiség. A vezetőknek emiatt nem csak önmagukra, hanem a beosztottakra is figyelniük kell: jelen vannak e intézményében olyan tényezők, tünetek, amelyek pl. a kiégés veszélyére utalhatnak?

Az előadás és a saját élményű ténykedés vezérfonalát az alábbi gondolatok jelentik:

  • Milyen tényezők veszélyeztetik a vezetők és a munkatársak mentális egészségét?
  • Melyek azok a tünetek, amelyek Burnout-szindróma utalhatnak?
  • Milyen feladatai lehetnek / vannak az óvodavezetőnek, amelyeket az egyén, az intézmény és a saját lelki egészségéért kell megtennie?
  • Hogyan előzhető meg a kiégés? 
  • Vezetőként mennyire vagyunk készen a munkatársak és önmagunk kiegyensúlyozottságának megteremtésére?

Várjuk: azokat az óvodavezetőket, óvodavezető helyetteseket, tagóvoda-telephely vezetőket, akik a mindennapokat befolyásoló mentális nehézségek megelőzéséhez és megfelelő kezeléséhez szeretnének hatékony támogatást, segítséget kapni.

A MENTÁLNAP résztvevőivel e-mailben megosztjuk a nap során alkalmazott „munkalapokat”.

 Előadó: Kissné Dr. Korbuly Katalin mentálhigiénés szakember

Szakmai vezető: Lendvai Lászlóné Ani intézményfejlesztő

Időpont: 2023. április 14. péntek 9:30-13:30 óráig

Helyszín: KMO Művelődési Központ, 1191 Budapest, Teleki u. 50. 

Részvételi díj: 12.000 Ft+Áfa, bruttó 15.240 Ft/fő

  MENTÁLNAP az óvodavezetők és munkatársaik lelki egészségének védelmében - Jelentkezési lap (47,0 KiB, 11 hits)

A MENTÁLNAP margójára: A viszonylag kora délutáni időpontban befejeződő programunk után javasoljuk, hogy ki-ki keressen fel egy olyan budapesti helyszínt, amely kikapcsol, feltölt, szórakoztat, felüdít, nyugtat, pihentet…  Javasoljuk például a Magyar Zene Háza állandó kiállításának megtekintését és a csodálatos épület bejárását, mely a budapesti Városligetben, a Városligeti-tó tőszomszédságában, a Vajdahunyad vára közelében épült a régi, elbontott Hungexpo irodák helyén.

A Magyar Zene Háza