Pedagógiai portfólió készítő műhelyfoglalkozás a MÓD-SZER-TÁR-ban szeptemberben

Segítségnyújtás óvodapedagógusok számára a 2018. november 25-ig feltöltendő pedagógiai portfólió elkészítéséhez.

„Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát” – „Hamar munka ritkán jó

A pedagógiai portfólió készítéséről az elmúlt több mint négy év során sokan és sokfélét hallottak, illetve sokan és sokféleképpen kerültek vele közvetlen kapcsolatba. Többek már “rég el is felejtették” és utólag inkább jó érzésekkel gondolnak vissza, vannak, akik még csak álmodoznak róla, de akadnak szép számmal, akik a “kihalását” szeretnék.

Szakmai napunkon a kedvező elbírálásban részesült, valamint az érdeklődő kollégáknak szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy a portfólió tartalmaikkal 2018. november 25-ig nyugodt tempóban és megfelelően jó minőségben elkészüljenek.

A gyakorlatközeli felkészítés elsősorban abban támogatja a résztvevőket, hogy hathatós segítséget kapjanak egyrészt az értelmezések, másrészt a kivitelezés tekintetében el tudják készíteni portfólióik tervezett tartalmait.

A műhelyfoglalkozás résztvevői

  • megismerhetik a minősítést érintő jogszabályi és eljárásbeli tartalmakat.
  • megismerkedhetnek a pedagógiai portfólióval szemben támasztott elvárásokkal.
  • megtudhatják, miért elengedhetetlenül szükséges az intézményspecifikus kiegészítő Útmutató mellett az általános Útmutató ismerete az óvodapedagógusok (és minden pedagógusi munkakört betöltő) számára: Útmutató a pedagógusok minősítési rendszerében a Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozatba lépéshez (Negyedik javított változat)
  • választ kaphatnak felmerülő kérdéseikre.

Terveink szerint

  • a műhelyfoglalkozás értékes részét fogja képezni az a saját élményű munka, melynek során a résztvevők a nyolc pedagógus kompetencia mentén elkezdik a portfólió egyik legértékesebb tartalmának kidolgozását, a saját szakmai életút értékelését. Ehhez a munkához szükséges: az eddigi tanulmányok, munkahelyek, továbbképzések dátummal ellátott listája, 1 db. A4 lap, színes íróeszközök, toll.
  • A résztvevők egy feladat tervvel térhetnek majd haza, és saját tempóban készíthetik el a pedagógiai portfólióikat.

Az aktuális útmutatók elérhetőségei:

  • Útmutató a pedagógusok minősítési rendszerében a Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozatba lépéshez. Negyedik javított változat

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/unios_projektek/kiadvanyok/utmutato_a_pedagogusok_minositesi_rendszereben_4jav.pdf

  • Kiegészítő útmutató az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Óvodai nevelés Negyedik, javított kiadás

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/pem/ovoda_kieg_2017.pdf

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/pem/ovoda_k.pdf

Amit ígérünk: A képzésen résztvevők hathatós segítséget kapnak saját portfóliójuk önálló elkészítéséhez, valamint a szerzett ismeretek és a rendelkezésre álló segédanyagok birtokában minden résztvevő alkalmassá válik saját portfóliójának elkészítésére. A résztvevő intézményvezetők és mentorok a jövőben magabiztosabban tudják kollégáikat segíteni, támogatni.

Amit nem ígérünk: A szakmai nap során kivitelezhetetlen a résztvevők teljes és végleges portfóliójának elkészítése, és nincs mód az alapvető informatikai kompetenciák fejlesztésére, melyre a „rendszer működtetéséhez” minden pedagógusnak szüksége lesz.

Akiket várunk: Gyakornok és Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógusokat, akik 2018. november 25-ig töltik fel portfólióikat, de várjuk azokat a kollégákat is, akik latolgatva, hogy mikor lesz esedékes számukra a portfólió feltöltésük, időben szeretnék elkezdeni és nyugodt tempóban elkészíteni azt.

Előadók:

Kovácsné d’Elhougne Ilona köznevelési szakértő és

Lendvai Lászlóné, Ani tanfelügyelő-minősítő szakértő/tréner, intézményfejlesztő, a MÓD-SZER-TÁR szakmai vezetője

Időpont: 2018. szeptember 12. (szerda) 10:00–15:00 óráig

Részvételi díj: bruttó 9.500 Ft/fő

  Pedagógiai portfólió készítő műhelyfoglalkozás a MÓD-SZER-TÁR-ban - Jelentkezési lap (40,5 KiB)

Helyszín: KMO Művelődési Ház, 1191 Budapest, Teleki u. 50.

Facebooktwittergoogle_plusby feather